Facebook digitale begraafplaats

Gezellige boel wordt het. In 2098 zijn er meer dode dan levende Facebookers. Dat heeft de Amerikaanse statisticus Hachem Sadikki berekend. Alleen al in 2016 overlijden er waarschijnlijk 1,5 miljoen van de 1,6 miljard Facebookgebruikers, meldde hij.

Sadikki, die verbonden is aan de Universiteit van Massachusetts, baseerde zich bij zijn onderzoek op het beleid van Facebook (profielen van overleden gebruikers worden niet automatisch verwijderd). Daarnaast hield hij rekening met de verwachte groeicijfers van het medium. Die laten een dalende lijn zien.

afbeelding bij digitale erfenis

Je digitale erfenis heb je zelf in de hand

Pas op voor identiteitsfraude

Neem je geen actie, dan word je ooit bijgezet op de digitale begraafplaats. “Nu kun je wel zeggen, na mij de zondvloed, maar toch is dat niet zo handig”, zo laat ik mij vertellen door Sander van der Meer. Hij is, samen met zijn vrouw, de drijvende kracht achter het bedrijf Digitale Nazorg. Sander lardeert zijn opmerking met het voorbeeld van goochemerds die Facebook afstruinen op zoek naar inactieve accounts. Gegevens waar ze wat mee kunnen, maken ze zich eigen om er vervolgens ongeoorloofd gebruik van te maken. Een bestellinkje bij een webwinkel op jouw naam, even het afleveradres tijdelijk veranderen en de nabestaanden krijgen de  nota op hun bord.

Digitale erfgenaam

Gelukkig heeft Facebook tegenwoordig de optie om een van je Facebookvrienden aan te wijzen als digitale erfgenaam. Zo kun je nu al bepalen wie er na je dood zeggenschap heeft over je account.

Dat doe je zo:

  1. Ga naar ‘instellingen’.
  2. Klik op ‘beveiliging’.
  3. Klik op ‘bewerken’ bij ‘contactpersoon voor accounts met herdenkingsstatus’.
  4. Kies voor ‘verwijderen van je account na je overlijden’ of ‘aanstellen van een digitale erfgenaam’.

Digitale nazorg

Maar Facebook is natuurlijk maar een klein onderdeel van de sporen die je door het digitale landschap trekt. Zichtbaar, maar ontoegankelijk.  De praktijk leert dat nabestaanden, naast het verdriet om het verlies van hun dierbare, met zijn of haar digitale nalatenschap in de maag zitten. Al die accounts, al die wachtwoorden. Al die foto’s, hoe kom je er ooit bij?

Sander van der Meer heeft het antwoord. “Bijna altijd lukt het ons de deur naar de beveiligde omgeving te openen.” Sander werkt al meer dan 27 jaar bij de Nationale Politie, sinds 2002 als Digitaal Forensisch Specialist. In zijn werk ontmoet hij regelmatig nabestaanden die graag toegang willen hebben tot de gegevens die zijn opgeslagen op apparatuur of in de cloud van de overledene. Om in die behoefte te voorzien heeft hij in 2013 naast zijn werk Digitale Nazorg opgericht, een bedrijf dat overigens meer behelst dan de zorg na een overlijden. Denk maar aan je mobiele telefoon die in het water belandt, of aan kortsluiting. Met een team van hightech specialisten op het gebied van audio/video, telecommunicatie, internet, social media en datarecovery, biedt Digitale Nazorg een hele opluchting.

De Laatste Eer partner Digitale Nazorg

Via onze vereniging kun je een beroep doen op de expertise van Sander en zijn team. Ingeval van een overlijden zal Digitale Nazorg altijd bij de vereniging verifiëren of er echt sprake is van een overlijden. Zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden.

Het is natuurlijk verstandig je digitale nalatenschap zelf in de hand te houden. Bewaar om te beginnen je gebruikersnamen en wachtwoorden op een plek waar je nabestaanden ze kunnen vinden. Alvast een mooi voornemen voor volgend jaar, maar de werkelijkheid is weerbarstig. Vandaar dat wij je op het spoor zetten van Digitale Nazorg.

RIA
06-12-2017