Wijdvertakt wonen

Ietwat geschrokken. Zo klinkt de meneer die ik aan de telefoon heb. “Zeg, ik kreeg jullie ledenkaart en daar staat op dat het om praktische redenen soms handiger is als iemand anders de uitvaart verzorgt.” Soms is het moeilijk om in één zin uit te leggen wat je precies bedoelt, dat blijkt.

Toch kan het inderdaad praktischer zijn dat niet onze bode, maar iemand anders de uitvaart verzorgt. Bijvoorbeeld wanneer een lid zo ver weg woont, dat er wel heel veel kilometers moeten worden verreden. Te veel. Menig lid, dat zijn of haar roots in Berltsum heeft liggen, heeft zich wijdvertakt over het land genesteld, bepaald niet naast de deur. En dan laat ik onze leden, die in Australië wonen gemakshalve buiten beschouwing.

Meldplicht

Het klinkt wat onvriendelijk, meldplicht. Maar zo is het wel. Of je nu in Verweggistan woont of om de hoek, na een overlijden moeten nabestaanden dit melden bij de vereniging. Normaal gesproken verzorgt onze bode vervolgens de uitvaart. In gezamenlijk overleg kan anders worden besloten. Op deze manier houd je recht op ledenkorting.

De financiële afhandeling gaat altijd via de vereniging en op de eindnota verrekenen we de ledenkorting. Voorkom teleurstelling en leg de ledenkaart, die we eind maart (2018) weer hebben verstuurd, altijd op een plek waar je nabestaanden hem kunnen vinden.

Waarom zo moeilijk, vraag je je misschien af. Dat heeft alles te maken met de wetgeving in ons land. Als wij achteraf ledenkorting ‘uitkeren’, dan gaan we op de stoel zitten van de verzekeraar. En dat mag niet.