Zomaar een bloemetje

Geen jubileum, niemand jarig, niemand geslaagd. En toch een prachtige bos bloemen. Een blik op het kaartje brengt duidelijkheid. Het is een blijk van waardering van kinderen die ons bedanken voor de goede afwikkeling van de begrafenissen van hun ouders. Wat een lief gebaar. En wat is het fijn om te ervaren dat wij als vereniging iets kunnen betekenen voor mensen als ze afscheid moeten nemen van een dierbare.

Om en nabij de vijf dagen van overlijden tot en met de uitvaart staat onze bode Sybren Klaas Visser heel dichtbij de familie. Daarna volgt de financiële afhandeling. De penningmeester verzamelt de uitvaartfacturen en betaalt deze; handelt de eventuele uitvaartpolis(sen) af en stelt tot slot de nota voor de nabestaanden op. Daarop verrekenen we de ledenkorting waarop het overleden lid recht op had.

Luisterend oor

Dat zou het kunnen zijn. Maar we doen meer. Ongeveer zes weken na het overlijden neemt Anna-Neeltje Schots telefonisch contact op met de contactpersoon en biedt zij een luisterend oor. Haar ervaring is dat mensen het op prijs stellen dat ze hun verhaal bij haar kwijt kunnen.

Handvat bij verlies

Verder krijgen de nabestaanden een boekje van ons. Meestal is dit ‘Vingerafdruk van verdriet’ van rouwdeskundige  Manu Keirse. Hij schreef het als hulpmiddel bij de verwerking van een verleden dat onherroepelijk voorbij is en het aanvaarden van een toekomst die nog moet worden geleefd.

Het is een bemoedigend boekje in handzaam formaat, waarin je ook mooie gedichten en schilderingen vindt. Keirse stelt niet de dood centraal, maar juist het leven. Verdriet is als een vingerafdruk: voor iedereen herkenbaar en toch zijn geen twee vingerafdrukken gelijk. De lijnen lopen telkens weer anders en vormen een uniek patroon. Zo is het ook met verdriet. Het is niet te wegen of te meten. Het is zo erg als het is voor de mens die het overkomt. Verdriet is de keerzijde van liefde en kan heel heftig zijn.

Misschien bieden wij met dit boekje de nabestaanden een handvat bij de verwerking van hun verlies. Fijn dat het gewaardeerd wordt, deze keer met een bloemetje.