Warme Lichtjesavond

De weergoden zaten niet echt mee, afgelopen zaterdag 30 oktober. Het miezerde, het regende en eigenlijk waaide het te hard voor de kaarsjes waarmee we de paden van het kerkhof wilden markeren. De regen bleek niet zozeer de vijand van de talloze grafkaarsen, dat was de wind. Bij de zoveelste windvlaag zonk de moed ons weleens wat in de schoenen. Wat moet dit vanavond worden?

 

Kijken we terug, dan mogen we concluderen dat we desondanks van een geslaagde avond mogen spreken. We schatten dat zo’n 150 mensen het kerkhof bezochten om een kaarsje op het graf van hun geliefde(n) kwamen plaatsen. Het hart dat we in eerste instantie op het strooiveldje naast de urnenmuur hadden geplaatst, wilde daar maar niet blijven branden. We verplaatsten het daarom naar een andere plek tussen de graven, waar het wonderwel wel bleef stralen en aangevuld werd met kaarsjes. Een prachtig gezicht. Voor wie dat wilde stond in ’t Centrum een kopje koffie of thee klaar.

 

Onze bezoekers toonden alle begrip voor het constante uitwaaien van de kaarsjes. Menigmaal hoorden wij zeggen dat dit echt een mooi initiatief was, voor herhaling vatbaar. Onze doden, ze horen immers zo bij ons leven. En rond Allerzielen, in het stille donker, is het een mooi moment om daarbij stil te staan.

 

Voor volgend jaar zetten we de Lichtjesavond weer op de kalender.

 

Hartelijke groet,
het bestuur van De Laatste Eer