Kibbelen over pakes fiets

Wat doen we met de fiets van pake Piet? Nee, niet die ouwe brik met dat krulzadel uit de slotloze tijd. Nee, zijn elektrische. Die gave, met middenmotor en een actieradius van 100+ kilometers. Hij had ‘em nog maar een jaar, maar pake is dood. Nu staat-ie daar.

Eigenlijk aast Piet van Berend er op, zo ook Piet van Kees. Maar die heeft er geen recht op vindt Sijke van Berend, want hun Piet deed altijd veel meer voor pake. ‘Slaat nergens op’, briest Feikje van Kees, ‘skoanheit hat him oan ús Piet tasein.’ Het gevolg: heibel in de tent.

codicil of wilsbeschikking

Codicil

Had pake nu maar een codicil geschreven, dan was het gekibbel in de kiem gesmoord. Zou je denken. In een codicil of wilsbeschikking regel je zonder tussenkomst van de notaris de nalatenschap van bepaalde roerende zaken (inboedel, sieraden of kleding), maar het gaat daarin alleen om niet al te dure persoonlijke voorwerpen. Het schilderij van ome Jan bijvoorbeeld, maar niet je Rembrandt. Niet je auto of geld en ook niet je dure elektrische fiets. Dat soort dingen regel je het beste bij testament. Wel kun je er bijvoorbeeld in noteren of je begraven wilt worden, of gecremeerd.

Een wilsbeschikking vervangt niet het testament. Voorwaarden zijn dat je

  • het zelf met de hand schrijft;
  • het voorziet van een datum;
  • het zelf ondertekent;
  • duidelijk omschrijft over welke voorwerpen je het hebt; niet de klok, maar de koekoeksklok die in de woonkamer hangt.

Hou daar rekening mee als je overweegt een wilsbeschikking te schrijven.

Heb je een testament, dan is het handig je codicil af te geven bij de notaris. Daar raakt het niet kwijt en wordt het bij je testament bewaard. Mocht je van gedachten veranderen of je codicil aan willen vullen, dan schrijf je gewoon een nieuwe.

Heb je geen testament om je codicil aan te hangen, vergeet dan niet je nabestaanden ervan te vertellen. Als zij nergens van weten is de kans groot dat dingen niet gaan zo jij graag had gewild.

Wees helder. Geef je nabestaanden alles behalve kibbelvoer.